De middeleeuwse bierkelder Delfts brouwhuis is de publiekstrekker van Delfts Brouwhuis

Delfts Brouwhuis is een Delftse stadsbrouwerij, eethuis en biertuin. Met de vondst van de middeleeuwse bierkelder komt de Delftse bierhistorie weer tot leven. ESTIDA, bureau in interieurdesign en conceptonwikkeling, bedacht en realiseerde een passend interieur waar de kelder van het Delfts brouwhuis een hoofdrol heeft gekregen.

Fotografie was : Marcel Donker

2-uitgelicht-project-940x1080--printdelftsbrouwhuis-delft-estida

DE VONDST

Ondernemers Thijs van den Donk, Jon Cornelese en Sander Arkenbout hadden de droom om een eigen brouwhuis te openen in de binnenstad van Delft. Een voormalig Grieks restaurant komt op hun pad en een grote verbouwing volgt. Na flink slopen stuitten ze op een middeleeuwse kelder uit het jaar 1300. Onder begeleiding van Archeologie Delft werd de kelder uitgegraven en uit onderzoek bleek dat hier vroeger een brouwerij was gevestigd.

2-uitgelicht-project-940x1080-delftsbrouwhuis-delft-estida

DE KELDER ALS PUBLIEKSTREKKER

In eerste instantie realiseren de ondernemers zich nog niet hoe bijzonder deze middeleeuwse ontdekking is. Het plan was allereerst dan ook om de kelder te gebruiken als opslagruimte en voor de toiletten. Echter opperde ontwerper Michel Ruijgrok van ESTIDA om de kelder zichtbaar te laten en te betrekken bij het concept. Michel Ruijgrok: “Ik zag gelijk de charme van de ruimte en adviseerde om boven de kelder de brouwerij op te hangen en van de kelder het middelpunt te maken.”

‘Er kwamen 1500 bezoekers langs en die kwamen helemaal verrukt de kelder uit. Dat was voor ons hartstikke gaaf.’

Een paar dagen later, op monumentendag, ontdekken de ondernemers hoeveel impact de kelder heeft. Jon Cornelese: “Er kwamen 1500 bezoekers langs en die kwamen helemaal verrukt de kelder uit. Dat was voor ons hartstikke gaaf. We hebben een echte publiekstrekker! Dat inzicht leverde samen met het advies van ESTIDA een heel ander perspectief op.”

2-uitgelicht-project-940x1080--KELDER-delft-estida

DE VORMGEVING 

In overleg met de monumentencommissie werd de kelder zorgvuldig in ere hersteld. Aan de linkerzijde werden indrukwekkende brouwketels in een stellage geplaatst. De combinatie tussen nieuw en oud is ook verder in het interieur toegepast. “Het moest een oorspronkelijke zaak worden, een zaak die lijkt te zijn ontstaan. Om deze reden is er ook bewust gekozen voor vintage materialen en tweedehands meubilair. De klassieke bar is gemaakt van oude grenen panelen, de achterkast is gemaakt van eigenhout. Passend bij de ambacht van het bier brouwen, het gastheerschap en de ambacht in de keuken. Alles hebben we bewust in het zicht gelaten”, ligt Ruijgrok toe. Op de wand aan de voorzijde van het pand zijn de tekeningen gemaakt door Elisabeth Ruijgrok met een knipoog naar Vermeer en Delftsblauw. Op het terras is een sfeervolle biertuin met buitenbar gecreëerd met verschillende zitjes en pinspots.

2-uitgelicht-project-940x1080-bar-delftsbrouwhuis-delft-estida