NY BASEMENT

OMSCHRIJVING

Jarenlang was het souterrain van Hotel New York in Rotterdam niet meer dan een kelder met opslag en kantoren. Tijdens een bezoek aan New York zagen ESTIDA’S Michel Ruijgrok en Harry & Jennifer Westers van Westcord Hotels (waartoe Hotel New York behoort) hoe The PLAza Hotel effectief gebruik maakt van zijn kelderruimte, en dat zette aan tot nadenken of de keldermeters van Hotel New York misschien beter benut konden worden.

Jaren van onderhandeling met de Monumentencommissie volgde, want aan een pand met zulk een historie kun je niet zo maar sleutelen. Vorige week opende New York Basement zijn deuren, en het resultaat is het lange wachten waard. In samenwerking met designbureau ESTIDA zet New York Basement de sfeer van het vooroorlogse Manhattan dusdanig neer dat het voelt alsof het restaurant al jaren bestaat.

Horde

Doelstelling was om een intieme, luxere, variant op het grote hotel-restaurant te creëren, uiteraard passend bij het Hotel New York gevoel en de rijke historie van het pand. En zo ontstond de conceptvisie voor het hipster broertje van het hoofdrestaurant.

De lastigste horde was het toevoegen van twee deurpartijen in de buitengevel, zodat bezoekers van buitenaf naar binnen kunnen en tevens de veiligheidsontsluiting is gewaarborgd. In een rijksmonument met grote historisch waarde mogen doorgaans geen bouwkundige wijzigingen worden aangebracht. Met dank aan de ondersteuning van monumenten expert Maarten Fritz, en met uitvoerig overleg, veel aanpassen, en nog meer geduld, is het gelukt tot een ontwerp te komen dat acceptabel was, waardoor de lichten voor New York Basement op groen gingen.

Interieur

De 30er jaren worden gekenmerkt door de Burlesque, een stroming waar Art Director Michel Ruijgrok van ESTIDA veel affiniteit mee heeft, en dat is te zien. De gewelfde plafonds en strakke wanden zijn in een zandkleur gespoten, de dwarswanden bij de bar okergeel. Technische elementen op het plafond, zoals de gegalvaniseerd stalen sprinklerinstallatie zijn stoer in beeld gehouden. De wanden rijk afgewerkt met getimmerde lambriseringen van gepatineerd eikenhout met geometrische detaillering en halfsteens verwerkte grijsgroene tegels afgezet met een bies van gebronsd koperen mozaïek en hoeklijnen, en gepatineerd eikenhouten onder en boven plinten.

De voor een souterrain zo typerende hoog geplaatste raampartijen zijn afgewerkt met donkere horizontale lamellen. De vloer is getegeld in een geometrisch patroon in oker geel, grijs en kopergroen, en refereert aan de originele vloer van de kelder, die teveel beschadigd was om te handhaven. Voor de nieuwe buitendeuren zijn zo zorgvuldig ingebracht dat niet te zien is dat hier sprake is van nieuwe voorzieningen. Voor deze deuren glazen tochtsluizen in stoer zwartmetalen kozijnen.

New York Basement heeft een, eigen, open keuken, die door een in zwart metaal gevatte glaswand van de ruimte wordt gescheiden. Aan de korte zijde van de keuken een aantrekkelijk crushed ijs buffet met verse vispresentatie.

Prominent in de ruimte de bar met geoxideerd koperen achterwand, het materiaal van de torens van Hotel New York. De achterkast is als de lambriseringen van gepatineerd eikenhout, met glazen planken en koperen details.

Het barfront is van gepatineerd eiken, de vorm is een architectonisch citaat gebaseerd op de buitengevel van Hotel New York. De bar is uitgevoerd met een Frans tinnen blad met een geornamenteerde randafwerking

Rond de bar hoge zits, tafels met vergrijsd eikenhouten bladen met een luxe rvs detail. Vaste banken in verschillende niveaus worden gecombineerd met stoelen en hoge krukken. Het zitmeubilair is gestoffeerd met geschuurd leer, in grijs, groen en okergeel, bevestigd met decoratieve metalen nestels. De banken zijn uitgevoerd met gecapitonneerde ruggen, stoelruggen met een verticaal gestreept velours.

In de buitenring van de ruimte staan dinertafels opgesteld tegen de ruimte scheidende schoonmetselwerk wand, op verhoogde vergrijsd houten vloeren. Er boven een luxe getimmerd … houten verlaagd plafond in geometrisch patroon, met eenvoudige rond koperen verticale buisspots. Helder wit tafellinnen en dubbel glaswerk maken het rijke beeld compleet.

New York Basement wordt verlicht door decoratieve lichtornamenten in koper met glas, spiegels met directe en indirecte verlichting, ondersteund door functionele spotrails. De decoratie bestaat uit collages van jaren dertig platenverzamelingen en jazzfoto’s.

Dankzij de bijzonder gedetailleerde uitwerking van het interieur heeft het restaurant de sfeer van weleer goed te pakken en ademt de ruimte een doorleefdheid alsof het er al jaren is.

Het team van New York Basement voert de dertigerjaren sfeer door in de gehele dienstverlening, van de muziekkeuze uit de ietwat blikkerig klinkende speakers, het glaswerk, de cocktails en de bedrijfskleding en de menukaart, het vooroorlogse Manhattan herleeft in Rotterdam.

‘De afgelopen jaren hebben wij veel interieurrenovaties uitgevoerd in Hotel New York, van de hotelkamers, vergadersuites, tot en met het hotel-restaurant en de receptie. Het was al een eer om aan dit toonaangevend hotel te mogen bijdragen. Om nu na de renovaties ook een nieuw concept toe te voegen aan dit Iconische hotel maakt dat wij nog meer ons stempel hebben kunnen drukken’, aldus art director Michel Ruijgrok.

PROJECT DETAILS

Opdrachtgever: Westcord Hotels
Locatie: Rotterdam
Datum: Oktober 2015