JOPENKERK & JOPEN PROEFLOKAAL

OMSCHRIJVING

Haarlems bierbrouwer Jopen zocht een locatie waar het brouwen van zijn populaire Jopenbier kon plaatsvinden in combinatie met een grandcafé, restaurant en proeflokaal. Het werd een kerk aan de rand van Haarlem Centrum.

ESTIDA begeleidde de ondernemers bij het ontwikkelen van het concept en het totale interieurontwerp voor de Jopenkerk. ESTIDA droeg tevens zorg voor de projectinrichting en de interieurbouw van het totale interieur. In 2012 won de Jopenkerk de Hospitality en Style Awards voor ‘beste hospitality concept’ in 2013 won de Jopenkerk de titel ‘Mooiste bar van Nederland’ en in 2014 werd de Jopenkerk verkozen tot ‘mooiste plek van Haarlem’.

In 2014 bleek de Jopenkerk te klein om de gehele bierproductie van de succesformule te huisvesten en is een nieuwe bierproductiehal ontwikkeld op het voormalig Connexxionterrein op het industriegebied Waarderpolder in Haarlem. Bezoekers aan de brouwerij kunnen hier deelnemen aan een rondleiding en een proeverij.

Voor het interieurontwerp, de interieurbouw en de uitvoering van het proeflokaal op deze nieuwe locatie van de Jopenbrouwerij heeft Jopen weer gekozen voor ESTIDA. De nieuwe brouwerij diende een eigen, meer industriële identiteit te krijgen maar herkenbaar te blijven als onderdeel van de Jopen groep. Rondom het proeflokaal dat zich op de eerste etage van de brouwerij bevindt, is daarom een galerij aangebracht die de bezoeker zicht op de gehele brouwerij biedt. In het proeflokaal zelf is gekozen voor het herhalen van een aantal typische elementen uit het interieur van de Jopenkerk; de rode verlichting bij de bar en een zitruimte waarin het tapijt is doorgetrokken naar de wanden en het plafond.

PROJECT DETAILS

OPDRACHTGEVER: JOPEN BV

LOCATIE: Jopenkerk Haarlem
DATUM: realisatie november 2010

LOCATIE: Jopen proeflokaal Waarderpolder
Datum: realisatie november 2014