FABERS

OMSCHRIJVING

Fabers Alkmaar een passende invulling voor het Schuttersgildehuis (1561)

Restaurant Fabers is gevestigd in het Schuttersgildehuis in Alkmaar. Met dit Kreeft & Tournedos restaurant dat door ESTIDA is ingericht heeft dit prachtige pand in de binnenstad van Alkmaar een passende invulling.

Fabers is latijn voor Vakman. Een bewust gekozen naam want vakmanschap is waar het team van Fabers voor staat, en de naam is tevens een verwijzing naar de historie van het pand, dat in het verleden het Schuttersgilde huisveste.

Pandeigenaar Segesta heeft het rijksmonument geheel in stijl gerenoveerd. Balken plafonds, wanden in schoonmetselwerk en eikenhout, en originele tegelvloeren. En in alle ruimtes zijn de originele schouwen behouden gebleven en er zijn museale stukken toegevoegd.

Ontwikkelaar Segesta heeft ESTIDA al vaker ingeschakeld voor het interieur van haar panden (1480 Foodbar, Fabbrica Heerhugowaard), en ook in dit project hebben Segesta en ESTIDA met elkaar samengewerkt. ESTIDA ontwikkelde een ingetogen interieurconcept, waarmee het karakter van het pand optimaal tot zijn recht komt.

Bij binnenkomst staat de bezoeker direct in het hart van de zaak. In de centrale ruimte zijn keuken en bar samengebracht. De keuken en bar zijn beide op een podium geplaatst. Zo staan de vakmannen van Fabers mooi in het zicht van de bezoeker te werken, bijkomend voordeel is dat alle technische middelen konden worden aangebracht onder de vlonders en de originele vloeren intact konden blijven.

De keuken is geheel open en afgewerkt met een horizontaal getegeld front in zandkleur en zwart. De togen in de ruimte zijn in nauw overleg met monumentenzorg weer geopend en antracietzwart gesaust, wat een mystiek lijnenspel teweegbrengt. Recht tegenover de keuken de bar, die om een schouw afkomstig uit een museum is heen gebouwd. Enkele hoge zitjes bieden de bezoeker mogelijkheid om deelgenoot te zijn van de dynamiek die in deze ruimte plaatsvindt.

Vanuit het centrale hart kan aan weerskanten een restaurantruimte worden betreden. De beide ruimtes zijn compleet verschillend van sfeer. In de ene ruimte bestaat de bouwkundige basis uit een houten balken plafond boven een zwartwit geblokte tegelvloer en naturel eikenhouten raamkozijnen. Een eikenkast is vanuit een andere ruimte zorgvuldig verplaatst naar deze zaal en vormt nu in combinatie met een schoonmetselwerkmuur een beeldbepalende scheidingswand.

ESTIDA selecteerde verschillende diepe blauwtinten zoals ook toegepast werd in de oude stijlkamers van weleer en vertaalde dat door naar het behang, en de stoffering van banken en stoelen. Strakke lichtrails vormen de basisverlichting, met een grote glazen lamp-ornament voor de klassieke schouw. Het resultaat is een warme modern klassieke sfeer.

De ruimte aan de andere zijde van het operationele hart is compleet anders. Van oudsher is de vloerafwerking een grijsgevlamde witmarmeren tegel, is het plafond strak gestuct en zijn de raamkozijnen wit grijs geschilderd. ESTIDA’s Designer Helma Kor ontwierp een zacht lila behang met inheemse plantpatronen, liet het plafond groen sausen, en koos voor een okergeel-groene stoffenselectie voor stoelen en banken. De tafelbladen zijn in een donker notenhout uitgevoerd. Het resultaat is als een tuinkamer, een moderne vertaling van de vroegere Chinoiserie.

Op de etage is nog een ruime zaal met weer het originele eikenhouten balkenplafond, naturel eiken kozijnen en in deze ruimte een sfeervolle terra tegelvloer. In vroeger tijden deed deze ruimte dienst als vergaderzaal, en dat is nu weer de hoofdfunctie; een multifunctionele zaal, waar alle benodigde techniek in voorzien is. Wanneer op hoogtijdagen het restaurant vol bezet is, kan ook voor dinerservice naar deze ruimte worden uitgeweken.

Met de vakmannen van Fabers, en het interieur dat recht doet aan de rijke historie van het pand heeft het Schuttersgildehuis weer een passende invulling.

‘De detaillering van het pand is al zo mooi en sfeervol, dat het een dankbare taak is om voor dit rijksmonument een interieur te ontwerpen. We hebben er bewust voor gekozen om moderne sfeerelementen toe te voegen om een mooie balans te vinden tussen de originele sfeer, en het eigentijdse vakmanschap van het Fabers team’ aldus ESTIDA designer Helma Kor.

Restaurant Fabers
Doelenstraat 3
1811 KX ALKMAAR

info@restaurantfabers.nl
072-5825237
www.restaurantfabers.nl

Zitplaatsen:

  • Bar & keuken: 30
  • Blue room: 40
  • Green room: 30
  • Private dining: 36

PROJECT DETAILS

Opdrachtgever: Segesta / Restaurant Fabers
Locatie: Alkmaar
Datum: December 2015